Overslaan en naar de inhoud gaan
Sneakers Omoda Nl Aj4q5cr3l 2 Runner Md Rode Men Nike qYwwdZxTH
Schoenen Nimbus Trailrunshop W Dames Gel Blauw 17 Asics zqF1f
Shirt Tops T Nike Shirts Sale Sb amp; Mens Uk white Simple

Door Jenny Buijtels op 11 december 2015

Hijgend staat Bauke in de spreekkamer. Zo ver lopen was het niet van de wachtkamer naar de spreekkamer, maar Bauke, een mannelijke Friese stabij, is helemaal uitgeput van het kleine stukje. Hij houdt het staan ook niet lang vol en ploft erbij neer. Met grote ogen kijkt hij mij en zijn baasje aan. Dat hier iets niet klopt is natuurlijk overduidelijk. De vraag is alleen wat.

“Tot twee weken geleden was er niets met hem aan de hand”, begint de eigenaar. “Hij mankeert eigenlijk nooit wat en zijn conditie is altijd erg goed”, gaat hij verder. Bauke is net acht jaar geworden en rende en speelde nog als een jonge pup tot twee weken geleden. Toen kwam het omslagpunt. “En het wordt alleen maar erger. Hij loopt steeds minder en is iedere dag sneller moe.”

Eerste onderzoek

Ik laat de studenten eerst het onderzoek aan Bauke uitvoeren. Bauke vindt alles prima, zolang hij maar niet hoeft te lopen. Ik praat nog even verder met de eigenaar en kom erachter dat Bauke verder geen problemen heeft. Nadat ik Bauke zelf nog even heb onderzocht, ga ik met de studenten naar de bespreekruimte om samen onze bevindingen door te nemen. Ik ben benieuwd of ze hetzelfde hebben gevonden als ik.

Verhoogde druk

Het is de studenten opgevallen dat er vocht in de buik van Bauke zit en dat zijn hart minder goed hoorbaar is dan ze zouden verwachten. Dat klopt inderdaad en is goed opgemerkt. Wat lastiger te vinden, maar wel belangrijk, is dat de bloedvaten in de hals van Bauke gestuwd zijn. Dat betekent dat een bloedvat dat je normaal niet voelt, opeens goed voelbaar is. Dat komt door een te hoge druk in het bloedvat. Het bloedvat in de hals gaat naar de voorste holle ader toe. Dit bloedvat loopt naar het rechter deel van het hart. Ergens op de weg van de hals naar het hart zit dus een probleem dat deze hoge druk veroorzaakt.

Echografie

Om dit verder te onderzoeken moeten we bij mijn collega’s van de Diagnostische Beeldvorming een röntgenfoto maken van de borstkast en een echo van het hart. Ik besluit met het laatste te beginnen, omdat ik vermoed dat het probleem daar zit, aangezien het hart minder goed te horen is dan ik zou verwachten. Mijn vermoeden blijkt te kloppen, want al bij de eerste blik op de echo is het overduidelijk: Bauke heeft een overvulling van het hartzakje. In het hartzakje zit normaal geen vocht. Als dat wel gebeurt, wordt het hart in elkaar gedrukt door dat vocht. Met name het rechter deel van het hart heeft hier last van, omdat de spieren aan deze kant minder sterk zijn dan aan de andere kant. Doordat het hart in elkaar gedrukt wordt, kan het al dat aankomende bloed niet wegpompen en loopt de druk op.

Buikholte

Voor ons verklaart deze diagnose ook het vocht in zijn buik. De achterste holle ader, die bloed afkomstig van het achterste deel van het lichaam naar het hart brengt, loopt namelijk ook naar het rechter deel van het hart. Bij deze ader zien we dezelfde problemen als bij de voorste holle ader, namelijk een te hoge druk. Door deze hoge druk wordt het vocht uit het bloedvat gedrukt en ontstaat er vocht in de buikholte.

Uitputting

Al dat vocht zorgt er op twee manieren voor dat de conditie achteruit gaat. Het vocht in de buikholte drukt tegen het middenrif en daardoor gaat het ademhalen veel moeilijker. En door het vocht in het hartzakje gaan de prestaties van het hart achteruit; dat zorgt er weer voor dat het rond pompen van bloed en daarmee het zuurstoftransport door het lichaam, ondermaats is. Al met al een recept voor een stevige uitputting.

Vocht verwijderen

Zo’n overvulling van een hartzakje kan zonder aanwijsbare reden opeens ontstaan of kan worden veroorzaakt door een tumor. Mijn collega-specialist van de Diagnostische Beeldvorming kijkt het hart helemaal na en kan, gelukkig voor Bauke, geen tumoren vinden. De volgende stap is het weghalen van het vocht in het hartzakje. Terwijl ik met de echo precies kan zien wat ik doe, prik ik met een dikke naald het hartzakje aan en brengen er een flexibel slangetje in. Dat klinkt misschien griezelig, maar dat valt gelukkig reuze mee. Ik zie namelijk precies wat ik doe door de echo. Op deze manier kan ik al het vocht uit het hartzakje verwijderen. En daar zat genoeg vocht in! Ruim 700 ml vocht haal ik uit het hartzakje, daar waar normaal gesproken niets mag zitten.

Schoenenwinkeloutlet Palladium Palladium Schoenen nl Schoenen Waterdicht Schoenenwinkeloutlet Schoenen Waterdicht Waterdicht nl Palladium x5PwqPTY8I

Bauke leeft op

Tijdens het verwijderen van het vocht uit het hartzakje, kan het hart zich steeds beter vullen en kunnen de holle aders hun bloed dus beter kwijt aan het hart. Dat is direct te merken aan Bauke. Hij voelt zich meteen na de behandeling al veel beter. Hij mag gelijk mee naar huis, maar zijn baasje moet wel rustig aan doen met hem. Twee dagen later bel ik hoe het gaat. Bauke is weer helemaal de oude! Hij rent en speelt en zijn conditie is enorm verbeterd. Een half jaar spreken we elkaar opnieuw: het vocht in het hartzakje is niet meer terug gekomen. Die mogelijkheid bestaat in theorie wel, maar we kunnen van tevoren nooit voorspellen of dat inderdaad gaat gebeuren. Gelukkig voor Bauke bleef het hierbij!

amp; Colour More Design Tilburg Select Fashion Schoenen nwzSqpaH
Tagged
hart
hond
Mens Shirt Nike amp; T white Shirts Uk Simple Tops Sb Sale
Online Kopen Sneakers Lage Converse Dames Zalando t4qwUAvnxA
Nike Nieuwste Schoenen Nieuwste Nike Nieuwste Schoenen Nike Schoenen Nieuwste 5dtOwtq
Anaplasma phagocytophilum (1)
Simple white Shirts T Sb Nike Sale Mens Tops amp; Uk Shirt
benauwd (3)
bijnieren (1)
Kicks React In Nike Epic Nike 2 Trainers Flyknit 2019 zqFFIPTp
bloed (6)
Beau Shirt Tee Bleu Lacoste Junior wTpzUFqxI

Tops Shirts Mens white T Uk Nike Sb Sale Simple Shirt amp; 8fxwY7UR

Shirt Circle Vintage Logo Asos Levi's T cOW0q1gTWa
bult (1)
Adidas Originals S Hi Freemont Sneakers Granite Heren Grijs rrwx6qd1
darmen (2)
Nsw Nike Junior Tech Blackanthracite Fleece Pants Sportswear qttwZxrfB
Sandalen tan Dames Groot Cadence Sarla Clarks Vente Leer vxAtqtfw
Dress Pale Tee Trefoil Adidas Pink wIxz6vqAX
Ectopische ureteren (1)
euthanasie (2)amp; Sale Sb Mens Shirts white Tops Shirt T Nike Uk Simple
Exocriene pancreas insufficiëntie (1)
Invito Heart Basket Lage Sneaker Patent Wit Puma qIYwPq
gedrag (1)
gewicht (3)Tops Shirt Sale Simple Uk Nike white T amp; Sb Mens Shirts
Gewichtsverlies (1)
gewrichten (1)
Grasaar (1)
Zwart D Rose 6 Boost Schoenen Verkoop Adidas Hete Z8xpE0x
hart (1)
hersenen (1)
Shirt Down Button Red Lauren 2x Womens Ralph Linen Blouse S6ZOfq
De Esprit Sale In Goedkope nl Dames Kleding Uitverkoop Truien 7qSBxnOpwg
amp; T white Tops Mens Shirts Sale Shirt Nike Simple Sb UkJersey Ebay Handball Magdeburg Abati Nike Gladiators 19 nOXvgw7
huid (1)
huisdier (10)
huisdieren (3)
W Grijs Rf Support Eqt Adidas Schoenen Zwart Roze zxftP
Vapor Academy Kunstgras Mg Schoenen Nike Mercurial 12 ftAwqa5p
Infectie (3)Van Wezel Linkedin Cosma Owner B Frank Del v Duca Chairman HqxTqAgC
kat (11)
kinderen (1)
Kwaliteit 18 1 Nemeziz Ground Firm Zestcore Hoge Performance Adidas 6w71xpdqq
Sale De Dames Schoenen Calvin Goedkope Klein In Uitverkoop xwW0qzn6XR
lever (7)
Tops Shirts Mens white T Uk Nike Sb Sale Simple Shirt amp; 8fxwY7UR Tops Shirts Mens white T Uk Nike Sb Sale Simple Shirt amp; 8fxwY7UR
2 Page 10 1 Of Nike Force Top Custom Wassupkicks Air Kicks RpOBwq
maag (1)
Classic Shop In Fila Logo Weare Rood Sweater De BnOzq
mensen (1)
nieren (4) Phenom Be Shield Voor Hardloopbroek Nike Heren 8w7q1yF
operatie (1)
opvoeden (1)
Pancreas (1)
papegaai (1)
Parathyroid (1)
pup (3)
rug (2)
Fashiola Sale Truien In amp; be Goedkope Nike Heren Vesten De nq86wPO0w
schildklier (3)
Pas Moncler Cher Shirt Homme T PBZ7qn
Uk Tops Shirts Simple Mens Sb Nike white amp; Sale T Shirt
suiker (1)
Goedkope Run Air 2015 Roshe nike Nike Wit Max Ii Loopschoenen Grijze 1FwHT1q
Teken (1)
Top Drill Strike nl Kids Aeroswift Voetbalshop Nike White PUFxWwSftqtemperatuur (2)
tumor (4)
Men Supernova 37c Adidas Men's Blue Tee Shirts SwPEOEqY
vergiftiging (1)
Bij Gratis C Wehkamp Yessica Damesbroeken amp;a Bezorging Vanaf Online xwUqBUFn
Nike 0 Achtige 5 Zwartgrijs Hardloopschoenen Barefoot Heren Free qCxTrwtfqVoor Vind Leontien Je Bij Dames Hardloopbroeken 1wEqdSfS
Vlooien (1)
vogel (1)
ziekte van Addison (1)
Star D White Wars Adidas Shirt T gUnvvaz
ziekte van Weil (2)